Dieta człowieka musi być ubogacona o produkty bogate w żelazo. Wszelkie niedobory tego składnika są bardzo szkodliwe dla organizmu, stąd należy dbać o stałe ich dostarczanie. Pierwiastek ten dobrze wchłania się przez jedzenie, stąd tak ważne jest kupowanie i jedzenie produktów, bogatych w żelazo. W których produktach spożywczych występuje ten składnik?
Żelazo - podstawowe informacje
Żelazo stanowi bardzo ważny składnik w organizmie człowieka. Bierze on udział w produkowaniu erytrocytów czyli inaczej czerwonych krwinek. W nich zawarta jest hemoglobina, której zadaniem jest dotlenienie każdej komórki, znajdującej się w ciele. Dobowe zapotrzebowanie tego pierwiastka określa się na podstawie wieku, płci oraz stanu zdrowia. Dla dorosłych kobiet dobowa norma to 20 mg, a dla mężczyzn 10 mg.
Żelazo może pochodzić z dwóch źródeł. Może być pochodzenie zwierzęcego i roślinnego, hemowe i niehemowe. Organizm lepiej wchłania żelazo, pochodzące z produktów roślinnych.
W których produktach spożywczych obecne jest żelazo?
Żelazo jest obecne w wielu produktach. Znajduje się w mięsie, żółtkach jaj, owocach, warzywach, a nawet w orzechach. Najlepszym źródłem żelaza jest wątroba wołowa, wieprzowa lub drobiowa. 100 g wątroby dostarcza do organizmy 20 mg żelaza. Trzeba uważać na wątrobę, gdyż podnosi ona znacznie poziom cholesterolu. Żelazo obecne jest również w chudym mięsie wołowym i wieprzowym, w żółtkach jaj (najlepsze są jaja indycze lub gęsie), w kakao (100 g to około 10 mg żelaza, najlepiej wybierać czekoladę gorzką), orzechach pistacjowych, nasionach dyni i słonecznika, maśle sezamowym, występującym w humusie. Żelazo obecne jest w takich owocach jak morele, śliwki, suszone jagody oraz jabłka. Występuje w takich warzywach jak soja, fasola biała, ziemniaki, natka pietruszki, szpinak oraz brokuły. Znajduje się także w otrębach ryżowych (aż 18 mg na 100g) i pszennych oraz pieczywie pełnoziarnistym. Żelazo mieści się w rybach, te o największej zawartości tego pierwiastka to makrela, śledź i sardynka.