Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w kuchni europejskiej. Zdecydowanie najchętniej sięgamy po ich świeżą odmianę, która jest uznawana za najzdrowszą. Okazuje się jednak, że suszone pomidory wcale nie ustępują swoim świeżym odpowiednikom, wręcz przeciwnie, są od nich zdrowsze i bogatsze w cenne składniki odżywcze i witaminy. Są przy tym smaczne, aromatyczne i świetnie pasują do wielu dań. Na ich bazie przygotujemy chociażby polędwiczki z suszonymi pomidorami.

Dlaczego warto sięgać po suszone pomidory?

Pomidory są znanymi i docenianymi warzywami w kuchniach całego świata. Pierwsze z nich trafiły na nasz kontynent w XVI w. z terenów Ameryki Środkowej i na dobre zadomowiły się w Europie. Początkowo pomidory były hodowane w celach ozdobnych, gdyż ich czerwony kolor sugerował, że są to warzywa silnie trujące. Szybko jednak okazało się, że pomidory są doskonałym uzupełnieniem diety człowieka i dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię bez ich dodatku. Pomidory są jednymi z najcenniejszych warzyw, gdyż są zdrowe, niskokaloryczne oraz bogate w naturalne minerały i składniki odżywcze.

Wśród pomidorów na szczególną uwagę zasługuje ich suszony wariant. Uzyskuje się go z oczyszczonych i pokrojonych na plastry świeżych pomidorów, które są poddawane procesowi suszenia. Pomimo mniej atrakcyjnego wyglądu, pomidory suszone są bardziej wartościowe pod względem odżywczym od pomidorów w świeżym wydaniu. Różnicę widać zwłaszcza pod względem zawartości silnego, naturalnego przeciwutleniacza likopenu, którego jest znacznie więcej w suszonych pomidorach aniżeli w warzywach zebranych prosto z krzaczka. Pomidory suszone występują w wersji w zalewie z oleju lub bez niej. Jeśli kupujemy te pierwsze, należy zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanego oleju – najzdrowsze są suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwie z oliwek.

Suszone pomidory – dlaczego są zdrowe i z czym je jeść?

Co dobrego kryje się w suszonych pomidorach?

Suszone pomidory są prawdziwą skarbnicą witamin i soli mineralnych. W 100 g tego produktu znajduje się aż 39 mg cennej witaminy C, której uzupełnianie po postacią produktów spożywczych zaleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to drastycznie spada nasza naturalna odporność. Witamina C, oprócz usprawnienia funkcjonowania układu odpornościowego, pozytywnie wpływa także na poziom cholesterolu we krwi oraz bierze udział w procesie syntezy kolagenu, przez co poprawia wygląd i stan naszej skóry. Oprócz niej, w składzie suszonych pomidorów znajdziemy także witaminę A oraz witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w prewencji chorób układu nerwowego.

Suszone pomidory zawierają także spore ilości mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Najważniejszym jest potas, który odpowiada za utrzymanie wodno-elektrolitowej równowagi oraz prawidłową pracę mięśni. Oprócz niego, w suszonych pomidorach znajdziemy także żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz selen.

Suszone pomidory posiadają bardzo szerokie spektrum zastosowań – możemy je wykorzystać do przygotowywania kanapek, pizzy, zapiekanek oraz dodawać do sałatek, zup, a także wielu innych dań. Ciekawą propozycją ich kulinarnego zastosowania są polędwiczki z suszonymi pomidorami, na które przepis jest dostępny na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/poledwiczki-z-suszonymi-pomidorami/.