Warto mądrze planować swoje wydatki, dotyczy to zwłaszcza wydatków związanych z artykułami spożywczymi. Często zdarza się, że wiele osób dokonuje zakupów spożywczych pod wpływem chwili i niestety później wyrzuca cześć jedzenia, które nie zostało wykorzystane w wymaganym terminie przydatności do spożycia. Jak temu zapobiec? Istnieje na to kilka ciekawych i sprawdzonych pomysłów. Warto przede wszystkim zacząć od planowania posiłków.

Ustalenie budżetu na jedzenie.

Aby oszczędzać na zakupach spożywczych należy zaplanować miesięczny budżet, jaki możemy przeznaczyć na jedzenie. Dobrym sposobem jest zastosowanie tak zwanej metody kopertowej. Polega ona na tym, że do koperty wkładamy kwotę, jaką zamierzamy przeznaczyć na jedzenie w danym tygodniu i podczas dokonywanych zakupów korzystamy tylko z tej gotówki. Aby zrealizować plan powinniśmy kupować najtańsze, ale przy tym najzdrowsze produkty, dlatego dobrym pomysłem jest zakup sezonowych owoców i warzyw. Warto również wprowadzić w swoim życiu zasadę, aby wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Dobrym rozwiązaniem jest też gotowanie potraw jednogarnkowych oraz nieskomplikowanych posiłków. Zawsze opłaca się przygotować większą ilość jedzenia na raz po to by część została na następny dzień. Niektóre produkty można również pomrozić. Zupy to doskonały pomysł na obiad, ponieważ są: tanie, sycące, szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo ze względu na duża ilość warzyw bardzo zdrowe. Pamiętajmy, że jedzenie przygotowane w domu jest tańsze niż to kupione na mieście. To samo tyczy się kanapek, nie opłaca się kupować gotowych kanapek w pracy lepiej zrobić je samodzielnie w domu. Jeżeli ustalimy budżet to na zakupy spożywcze zawsze zabierajmy ze sobą listę. Zakupy starajmy się robić jak najrzadziej np. raz w tygodniu. Pamiętajmy o tym by przed wyjściem na nie zjeść posiłek, a po odejściu od kasy sprawdzać paragon.

Jak oszczędzić na jedzeniu? Proste pomysły i rady

Sprawdzone sposoby na oszczędzanie.

O tym, że nie wolno marnować jedzenia wie każdy, ale jak to zrobić? Po pierwsze wykorzystujmy jedzenie, które mamy już w domu. W tym celu warto modyfikować przepisy i dokonywać regularnych przeglądów szafek, zamrażalki i lodówki. Często zdarza się, że z resztek jedzenia można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Pozostały rosół może okazać się świetną bazą na inną zupę, zeschnięte pieczywo sposobem na domowa bułkę tarta lub grzanki do zupy, a z dojrzałego banana można upiec pyszne ciasto. Nie kupujmy zbyt wielu produktów, które posiadają krótki termin ważności. Uważajmy na promocje tego rodzaju jedzenia. Lepszym rozwiązaniem jest z pewnością zakup w promocyjnych cenach produktów z długą datą ważności. Pamiętajmy o tym, że produkty sprzedawane na wagę są zazwyczaj tańsze niż te dostępne w opakowaniach, dlatego zawsze warto porównywać ceny produktów. Na zakupy zabierajmy własne torby materiałowe. Pamiętajmy również o zasadach zdrowego odżywiania, które także mogą przyczynić się do oszczędności. Jedzmy mniej mięsa i zrezygnujmy z napoi gazowanych. Warto również pomyśleć o zakupach produktów ekologicznych za pomocą spożywczych sklepów internetowych.