Spożywane pod różnymi postaciami buraki to danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Warto po nie sięgać jak najczęściej, gdyż warzywa te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Skutecznie wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, poprawiają nastrój oraz wspierają naszą naturalną odporność. Są także cennym dodatkiem do diety kobiet w ciąży, gdyż zawierają spore ilości naturalnego kwasu foliowego. Dlaczego warto regularnie jeść czerwone buraczki i jak przygotować na ich bazie pyszną sałatkę?

Buraki czerwone i ich właściwości zdrowotne

Buraki należą do jednych z najzdrowszych warzyw, po które możemy sięgać tak często, jak tylko chcemy. W ich składzie znajdują się spore ilości naturalnego kwasu foliowego, który jest niezbędnym składnikiem diety kobiet w ciąży, zapewnia dobry nastrój oraz poprawia jakość snu. Właściwości buraków docenią także sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie, gdyż warzywo to pozytywnie wpływa na sprawność i wydolność organizmu, dzięki czemu można trenować dłużej i intensywniej. Buraki są ponadto bogatym źródłem azotanów, które zmniejszają zużycie tlenu podczas wysiłku fizycznego czyniąc treningi mniej męczącymi.

Czerwone buraki są cennym źródłem substancji nazywanej betainą. Pełni ona bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu wątroby chroniąc ją przed szkodliwymi substancjami zawartymi w innych pokarmach oraz wspomagając jej naturalne zdolności do detoksykacji. Spożywając warzywa bogate w betainę wspieramy także odporność organizmu, gdyż posiada ona właściwości łagodzące przeziębienie i osłabienie organizmu. Czerwone buraki są warzywem, które są bogatym źródłem cennych witamin. Zawierają spore ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu, magnezu oraz wapnia. Taki skład zapewnia im pozytywny wpływ na odporność oraz sprawia, że buraki skutecznie wspomagają pracę układu krążenia.

Dlaczego warto regularnie jeść czerwone buraki?

Jak jeść czerwone buraki? Sałatka z pieczonych buraków!

Buraki to warzywo, które możemy spożywać na różne sposoby. Stanowi wspaniały dodatek do sałatek, surówek oraz może być spożywane pod postacią zup, soków i wiele innych sposobów. Ciekawym pomysłem na uzupełnienie swojej codziennej diety w zdrowe i smaczne czerwone buraki jest sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera feta oraz rukoli. Do jej przygotowania potrzebujemy pięciu średniej wielkości buraków, 270 g sera feta, garści surowej rukoli, wybranego sosu na bazie musztardy oraz przypraw: soli i pieprzu.

Sałatka z pieczonych buraków to bardzo proste w wykonaniu danie. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i osuszamy buraki. Każdy z nich owijamy folią aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Buraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez ok. 45-60 min. Warzywa są gotowe, kiedy możemy nakłuć je widelcem bez uczucia oporu. Po wyjęciu z piekarnika obieramy buraki i kroimy je w kostkę. Przekładamy je do salaterki, dodajemy umytą rukolę i pokruszony na drobno ser feta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy odrobiną sosu musztardowego. I to już wszystko – sałatka z pieczonych buraków jest gotowa do podania!