Spożywane pod różnymi postaciami buraki to danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Warto po nie sięgać jak najczęściej, gdyż warzywa te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Skutecznie wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, poprawiają nastrój oraz wspierają naszą naturalną odporność. Są także cennym dodatkiem do diety kobiet w ciąży, gdyż zawierają spore ilości naturalnego kwasu foliowego. Dlaczego warto regularnie jeść czerwone buraczki i jak przygotować na ich bazie pyszną sałatkę?
Buraki czerwone i ich właściwości zdrowotne
Buraki należą do jednych z najzdrowszych warzyw, po które możemy sięgać tak często, jak tylko chcemy. W ich składzie znajdują się spore ilości naturalnego kwasu foliowego, który jest niezbędnym składnikiem diety kobiet w ciąży, zapewnia dobry nastrój oraz poprawia jakość snu. Właściwości buraków docenią także sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie, gdyż warzywo to pozytywnie wpływa na sprawność i wydolność organizmu, dzięki czemu można trenować dłużej i intensywniej. Buraki są ponadto bogatym źródłem azotanów, które zmniejszają zużycie tlenu podczas wysiłku fizycznego czyniąc treningi mniej męczącymi.
Czerwone buraki są cennym źródłem substancji nazywanej betainą. Pełni ona bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu wątroby chroniąc ją przed szkodliwymi substancjami zawartymi w innych pokarmach oraz wspomagając jej naturalne zdolności do detoksykacji. Spożywając warzywa bogate w betainę wspieramy także odporność organizmu, gdyż posiada ona właściwości łagodzące przeziębienie i osłabienie organizmu. Czerwone buraki są warzywem, które są bogatym źródłem cennych witamin. Zawierają spore ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu, magnezu oraz wapnia. Taki skład zapewnia im pozytywny wpływ na odporność oraz sprawia, że buraki skutecznie wspomagają pracę układu krążenia.
Jak jeść czerwone buraki? Sałatka z pieczonych buraków!
Buraki to warzywo, które możemy spożywać na różne sposoby. Stanowi wspaniały dodatek do sałatek, surówek oraz może być spożywane pod postacią zup, soków i wiele innych sposobów. Ciekawym pomysłem na uzupełnienie swojej codziennej diety w zdrowe i smaczne czerwone buraki jest sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera feta oraz rukoli. Do jej przygotowania potrzebujemy pięciu średniej wielkości buraków, 270 g sera feta, garści surowej rukoli, wybranego sosu na bazie musztardy oraz przypraw: soli i pieprzu.
Sałatka z pieczonych buraków to bardzo proste w wykonaniu danie. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i osuszamy buraki. Każdy z nich owijamy folią aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Buraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez ok. 45-60 min. Warzywa są gotowe, kiedy możemy nakłuć je widelcem bez uczucia oporu. Po wyjęciu z piekarnika obieramy buraki i kroimy je w kostkę. Przekładamy je do salaterki, dodajemy umytą rukolę i pokruszony na drobno ser feta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy odrobiną sosu musztardowego. I to już wszystko – sałatka z pieczonych buraków jest gotowa do podania!