Istnieje wiele domowych sposobów na skuteczne wzmocnienie odporności. W Polsce szczególnie znane są mikstury oparte o czosnek i cebulę. Warto jednak zwrócić uwagę na dobroczynny wpływ wielu przypraw i owoców, które docierają do nas z bardziej egzotycznych stron świata. W efekcie można stworzyć nietypowe, a bardzo zdrowe mikstury. Jedna z nich, szczególnie wzmacniająca odporność i radzenie sobie z grypą, powstaje z kombinacji trzech niezwykle zdrowych składników: cytryny, imbiru i kurkumy.
Dlaczego taka kombinacja?
Wszystkie te trzy składniki mają udowodnione właściwości antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Kurkuma bardzo dobrze przeciwdziała rozwijaniu się stanów zapalnych oraz nowotworów. Cytryna wzmacnia odporność organizmu oraz przyśpiesza samooczyszczanie się organizmu – coś, co każda osoba na diecie odchudzającej się uzna za niezwykle istotne. Również dobrze chroni przed rozwojem nowotworów. Imbir ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W walce z grypą pomoże jeszcze jego działanie wykrztuśne. Ponadto, imbir ma silne właściwości rozgrzewające i przeciwgorączkowe.
Jak przygotować miksturę?
W pierwszej kolejności należy przygotować sparzone i umyte trzy cytryny, kilka centymetrów świeżego korzenia z imbiru i kurkumę w proszku. Cytryny należy przekroić w pół i wycisnąć z nich sok. Imbir należy obrać, a następnie zetrzeć na małych oczkach tarki. Starty imbir powinien zostać przeciśnięty przez gazę, a pozostałych końcówek korzenia można się pozbyć – co prawda bez tego również można dodać imbir, ale utrudniałoby to spożycie. Na koniec należy dodać około łyżeczki kurkumy i całość wymieszać. Przed spożyciem zawsze warto ponownie wymieszać, gdyż kurkuma może powodować powstawanie naturalnego osadu na dnie.
Przechowywanie i spożywanie zdrowej mikstury
Miksturę z cytryny, imbiru i kurkumy należy przechowywać w lodówce w szklanych naczyniu do kilku dni. Zalecane jest, aby spożywać mniej więcej kieliszek takiej mikstury, dwa razy dziennie. Ważne jest to, aby nie pić jej na pusty żołądek – najlepszym rozwiązaniem jest wypicie jej po skończonym posiłku.