Zapiekanka pasterska to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni angielskiej, które przygotowuje się na całym świecie. Jest prosta i niedroga w przygotowaniu oraz bardzo pożywna, przez co doskonale sprawdzi się jako główne danie na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Składa się z dwóch warstw – mięsnej i ziemniaczanej oraz prezentuje się niezwykle apetycznie na talerzu. Jak przygotować to smaczne i sycące danie – wskazówki i przepis znajdziesz poniżej!

Zapiekanka pasterska – co to za danie?

Zanim przejdziemy do właściwego przepisu, warto powiedzieć kilka słów na temat samej zapiekanki pasterskiej. Danie to wywodzi się z Anglii i w swojej tradycyjnej wersji przygotowywane było na bazie mięsa jagnięcego przykrytego puszystą kołderką z puree ziemniaczanego. Jagnięcinę można jednak zastąpić innym rodzajem mięsa, w tym także łatwo dostępnym mięsem wołowym. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które pozwoli zaspokoić nawet największy głód. Według opowieści, pierwszy pomysł na zapiekankę pasterską pojawił się w XVIII w. wśród angielskiej biedoty, która szukała skutecznego i smacznego zarazem sposobu na wykorzystanie nadwyżek ziemniaków.

Aktualnie zapiekanka pasterska występuje w dwóch wersjach – shepherd’s pie, czyli właściwej zapiekanki pasterskiej przygotowywanej na bazie mięsa jagnięcego oraz cottage pie – zapiekanki wiejskiej wykonywanej z mięsa wołowego. Bardzo często terminy te są jednak wykorzystywane zamiennie i oba dania oznaczają po prostu zapiekankę pasterską bez względu na to, jakie mięso zostanie wykorzystane do jej przygotowania. W obu wariantach nie może jednak zabraknąć podstawowego składnika, jakim jest puszyste puree ziemniaczane. Jak więc w kilku prostych krokach przygotować tradycyjną zapiekankę pasterską w domowym zaciszu?

Angielska zapiekanka pasterska – jak ją przygotować w Polsce?

Zapiekanka pasterska krok po kroku

Zapiekanka pasterska składa się z dwóch warstw – mięsnej i ziemniaczanej. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, ale można ją wykorzystać także na weekendowe śniadanie czy podwieczorek po długim i męczącym dniu. Do przygotowania zapiekanki pasterskiej potrzebujemy ok. 500 g mięsa mielonego, 2 kg ziemniaków, 2 cebuli, 2 ząbków czosnku oraz dodatków: masła, 150 ml mleka, 1 jajka, 125 ml bulionu warzywnego i 1 łyżki koncentratu pomidorowego. Warto mieć pod ręką także przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, które nadadzą daniu lepszego smaku i aromatu.

W pierwszej kolejności dokładnie obieramy ziemniaki ze skórki i gotujemy je na miękko w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie miksujemy je na gładkie puree. Obieramy 1 ząbek czosnku, przeciskamy go przez praskę lub siekamy w drobną kostkę. Dodajemy go wraz z masłem, mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej do puree i dokładnie mieszamy. Obieramy cebulę i drugi ząbek czosnku i zasmażamy je na patelni. Dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż nabierze złocistego koloru. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym przykrywając je puree ziemniaczanym. Wierzch zapiekanki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowana zapiekanka pasterska powinna piec się przez ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.